Een vlonder maken kan op verschillende manieren gebeuren. Uiteraard moeten we bij het begin beginnen. Welk soort hout kan voor de vlonder gebruikt worden? Wij adviseren om een nieuwe vlonder van tropisch hardhout te bouwen. Alle andere niet tropische soorten hout zullen niet lang mee gaan. Tropisch hardhout heeft als enige duurzame eigenschappen. Verder heeft het hout een fantastische uitstraling, het is sterk, duurzaam en zeer goed te verwerken.
Bekijk hier ons gehele aanbod hardhouten vlonderplanken
Doorgaans worden vlonders gemaakt van planken met een standaard breedte, deze is 14,5 cm. U kunt hierbij kiezen voor lanken van verschillende diktes, de planken zijn 2,1 cm of 2,8 cm dik. De keuze van de dikte bepaald mede de levensduur en de sterkte van het hout. Uiteraard is een dunnere plank nog steeds een prima stuk hout. De dunnere planken zijn zeer geschikt voor privé toepassingen, vlonders die minder intensief gebruikt worden. Komt de vlonder op een openbare plaats te liggen waarbij er veel belasting van gewicht is, en waarbij slijtage een grote rol speelt? Kies dan voor de dikkere variant planken voor de vlonder.
We krijgen vanuit de markt steeds meer vraag naar nog bredere vlonderplanken, dat wil zeggen, breder dan de standaard van 14,5 cm. Dit heeft ons er toe doen besluiten om een bredere vlonderplank aan te gaan bieden. Uiteraard blijft dit aanbod bestaan naast de reguliere vlonderplanken. Wij hebben ze in 23 cm en zelfs in 28 cm breed.
De juiste materialen
Als je besluit om een vlonder of schutting te maken en niet alle producten bij ons aan te schaffen vervalt je garantie op het door jou aangekocht product. Het combineren van verschillende houtsoorten of andere materialen in een project kan leiden tot problemen met inwerking van verschillende producten op elkaar.
Bijvoorbeeld, als verschillende soorten hout met verschillende hout dichtheden en vochtopnames worden gecombineerd, kan het resulterende product ongelijkmatig uitzetten en krimpen bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Dit kan leiden tot scheuren, kromtrekken of barsten van het hout. Nimmer is Hardhout Discount daar voor verantwoordelijk.
Wij leveren al onze producten volgens de garantie voorwaarden en algemene voorwaarden.
Bepaal waar u de vlonder wilt hebben. Het kan makkelijk zijn om de contouren van de vlonder uit te zetten met kleine piket paatjes. Egaliseer de ondergrond met een schop en een hark. Komt het dek van de vlonder op een hoogte van meer dan 50 cm, dan is het niet nodig om de grond te egaliseren. Wij adviseren je wel om de grond altijd te egaliseren, dit maakt het verdere bouwen makkelijker. Het is aan te raden om de vlonder altijd 20 cm vrij van de grond te maken. Zodat de vlonder ook in het najaar onderaan goed droog kan worden. Leg op de geëgaliseerde grond worteldoek zodat er geen onkruid onder de vlonder kan groeien.
Bepaal als eerste de legrichting van de vlonder die je gaat bouwen. Houd er rekening mee dat de onderliggers haaks onder het terras komen. Dit komt er op neer dat wanneer de vlonderplanken in het verlengde liggen, de onder regel over dwars ligt.
Leg de eerste onderligger op de grond. Plaats aan beide zijden van deze onderligger een piketpaal en sla deze paal in de grond. Stel hierna de onderligger waterpas en schroef deze aan de piketpaal vast.
Bepaal na deze eerste stap de afstand tussen de onderliggers. Dit is altijd 40 centimeter. Plaats hierna de tweede onderligger op de grond en meet de afstand tot de eerste onderligger. Sla bij de tweede onderligger opnieuw aan beide zijden de piketpalen in de grond. Stel deze tweede onderligger waterpas en doe dit ook ten opzichte van de eerste onderligger. Dit zorgt er voor dat het terras uiteindelijk recht en waterpas zal zijn.
Na de eerste twee onderliggers kunt u verder gaan met het zetten van de piketpalen. Sla om elke meter een piketpaal in de grond en boor deze met 2 schroeven vast aan de onderligger.
Bij Hardhout Discount leveren we 3 typen vlonderplanken waarmee je het terras kunt bouwen (bijvoorbeeld terrasplanken). Dit bepaalt de werkwijze voor het maken van het terras. Deze zullen we in deze handleiding alle 3 behandelen. Let bij het leggen van vlonderplanken altijd op dat je de uiteinden van de planken goed inklemt met extra schroeven in de sponning, zodat het hout niet in de lengte richting kan werken.
Vergeet dus niet de vlonderplanken aan het uiteinde in te klemmen. Als de planken metname in de lengte richting kunnen bewegen, is er altijd het risico dat de vlonder (en het klik systeem) uit elkaar wordt gelopen. Dit kan je voorkomen om meerdere schroeven schuin in de sponning aan het uiteinde van de plank te draaien. Daardoor zitten de planken stevig geklemd. Of plaats een randafwerking van hout om de vlonder heen. Natuurlijk kan je ook een betonrand of muur als randafwerking of stootrand gebruiken. Al met al dient het vlonder terras aan 4 zijden goed ingeklemd te zitten om de natuurlijke vervorming van de hout tegen te gaan. Tevens dien je er voor te zorgen dat een vlonderplank geen overstek heeft. Het uiteinde van de vlonderplank dient op een onderligger uit te komen. Laat je de planken toch uitsteken en plaats je geen randafwerking, dan is er altijd het risico dat de planken gaan vervormen.
Tussen een muur altijd 1.5 cm afstand houden ald de planken liggen zoals op de afbeelding. De kopsekant kan wel tegen een muur liggen, hout werkt bijna niet in de lengte wel vaak iets in de breedte.
Type 1: Vlonderplanken van 14,0 cm breed met een clicksysteem. Lengte van de planken is altijd max. 3 meter. Clicksysteem zorgt automatisch voor 5 ot 8 mm tussenafstand tussen de planken. De schroeven zijn uit het zicht.
Type 2: Vlonderplanken van 14,0 cm breed zonder clicksysteem. Lengte van de planken is 3 meter of langer. Schroeven worden midden op de plank geschroefd en blijven zichtbaar. Deze verkopen wij NIET.
Bij deze vlonderplanken is het resultaat mooi omdat de schroeven uit het zicht zijn. Bij de planken zitten metalen klipjes met schroefgaten. In de zijkant van de planken zitten uitsparingen zodat de metalen klip in de planken grijpen. Het is goed te vergelijken met click laminaat. Bij deze planken begin je in een hoek van de vlonder met een hele plank. Hierbij schroef je niet de planken maar de metalen klipjes vast aan de onderlegger. Per klip gebruik je hiervoor 2 schroeven. Een plank dient altijd aan 2 onderliggers vast gemaakt te worden, lengtes korter dan 45 cm kunnen niet worden hergebruikt. De onderligger afstand is altijd 45 cm hoh.
Bekijk hieronder hoe je het type 1 met metalen klipjes monteert
Bij deze vlonderplanken schroef je de planken vast doormiddel van 2 schroeven door de plank heen. Dit is de traditionele manier van het maken van een vlonder. Om te zorgen voor een mooier resultaat kun je over de planken een touwtje spannen zodat je altijd op dezelfde plaats schroeft en zodat er een mooie rechte lijn schroeven ontstaat. Type 2 planken kun je in lengtes van meer dan 3 meter krijgen, een nadeel hierbij is wel dat de planken niet altijd helemaal recht zijn. Om dit op te vangen moet je de planken dan opspannen met een spanband, dit is vrij intensief werk. Wij adviseren dan ook type 1 of 3 vlonderplanken, door het click systeem zijn dit soort verschillen goed op te vangen.
In onderstaande video zie je hoe je het type 2 kunt monteren
De kasteelvloer vlonderplanken zijn een stuk breder, deze maken dat je sneller klaar bent met het maken van het terras. Deze planken worden ook geleverd met een click systeem maar dit wijkt af van de type 1 planken. Het gaat hier om een D-strip clicksysteem. Dit systeem schroef je eerst vast aan de onderkant van de vlonderplanken. Hierna draai je de plank om en schroef je het uiteinde van de strip vast op de onderlegger. Bij de volgende plank schroef je de strip opnieuw vast aan de onderkant van de plank en houd hier rekening met de vorige plank en zorg dat de strip aan de binnen of buitenkant van de vorige plank komt te zitten. Een ander voordeel van de strip is dat de planken niet meer hol of bol kunnen gaan staan.
Voor de planken met een click-systeem maakt het niet uit dat de korte zijden van de planken niet op een onderligger samen komen. In deze planken zitten ook aan de korte zijden groeven die in elkaar grijpen. Dit is zoals eerder genoemd goed te vergelijken met het leggen van click laminaat.
Bekijk hieronder hoe je de kasteelvloer vlonderplanken monteert.
Wanneer je bij het uiteinde van je vlonder komt, zaag je de plank af. Is het stuk wat je afzaagt 40 cm. of langer, dan begin je met dit stuk op de volgende baan. Is het korter, dan kun je het als afval beschouwen en misschien kun je hier nog een leuke plantenbak of iets anders van maken. Eventuele te lange liggers of planken kun je als allerlaatste stap afzagen, zijkanten kun je nog afwerken met een staande of kantplank. Altijd de kopsekanten van de vlonder de laatste plank extra vast schroeven, of deze in te klemmen. Hierdoor voorkom je dat het hout in de lengte richting kan bewegen.
Nadat je alle planken hebt vastgeschroefd en hebt afgezaagd blijft er nog een laatste taak over, het wegvegen van de splinters op het terras. Olie je terras om de mooie houtkleur te behouden. Tevens is je vlonder dan vuilafstotend en verleng je de levensduur.
Je bent nu klaar om de tuinmeubelen op de vlonder te zetten. Misschien ga je de volgende keer nog uitbreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afdak maken of het maken van een overkapping.
Of het plaatsen van een stalen buitenkeuken.
Wij geven je al 20% korting op alle producten.
MAAR nu krijg je nog eens 10% extra kassa korting.
! ! ! Totale korting van 30% ! ! !
De extra 10% krijg je door kortingscode " Hardhout24 " in te vullen in de winkelwagen.
Voorwaarden: Extra 10% korting geld op bestelling met een minimaal bedrag van € 1650. De kortingscode wordt niet geactiveerd onder dit bedrag.
BEZORGING:
Alle hout pakketten verzenden wij binnen 2 dagen..
Onze site geeft de actuele voorraad weer. Daarom kunnen wij snel leveren.
- Levering in Nederland: Gratis levering vanaf € 1500,-
Orderwaarde lager dan 1500,- transportkosten € 95,-
Pakketdienst bezorging, kosten €15 ,-
- Levering in België: Gratis levering vanaf € 2000,-
Orderwaarde lager dan 2000,- transportkosten € 125,-
Aanlevering op donderdag of vrijdag. Bestellingen uiterlijk maandag plaatsen-> dan is levering de zelfde week.
LEVERTIJD:
Je kan zelf je leverdatum op geven. Bepaal zelf je eigen leverdag. De vervoerder meld zich dag vooraf de levering.
KOPERS BESCHERMING -> TRUSTED SHOPS:
Verzeker deze en al je toekomstige aankopen in webshops met het Trusted Shops Keurmerk automatisch tot € 20.000 per bestelling. Je krijgt bij na het afronden van je bestelling de optie om je aankoop voor maar € 9.90 te verzekeren. Verzeker deze en al je toekomstige aankopen in webshops met het Trusted Shops Keurmerk automatisch voor maar € 9.90 per jaar.
Verzeker deze en al je toekomstige aankopen. Het Trusted Shops Keurmerk tot € 20.000 per bestelling. Je krijgt bij na het afronden van je bestelling, de optie om je aankoop voor maar € 9.90 te verzekeren. Je krijgt een automatische melding op je beeldscherm. Verzeker deze aankoop, en al je toekomstige aankopen. Geldig bij alle webshops met het Trusted Shops Keurmerk.
Als je hardhout koopt:
Bescherm het hout altijd tegen uitdroging en vervorming, door periodiek te oliën.
Actievoorwaarden:
Extra 10% korting nog niet in deze stap verrekend. In volgende stap vul je de kortingscode " Hardhout24 " in.
NEDERLAND GRATIS LEVERING - VANAF € 1500
Tot € 1.500 bezorgkosten € 95,-
Je bestelling verzonden binnen 2 dagen.
BELGIE GRATIS LEVERING - VANAF € 2000
Tot € 2.000 bezorgkosten € 125 -
Bestellingen op maandag, uitlevering zelfde week op donderdag of vrijdag.