Kortingsweken: 20% korting op alles

Lariks

Andere namen voor larix zijn

Europees lariks (Nederland), Lärche (Duitsland), mélèze (Frankrijk), larch (Groot-Brittanië), Siberisch Lariks, Amerikaans larix.

Groeigebieden

Europees Lariks - Midden-Europa Siberisch Lariks - Oost- en West-Siberië en in klein gedeeltes van China en Mongolië. Amerikaans Lariks - Noord-Amerika

Stel zelf uw overkapping samen desktop

Boombeschrijving

De Hoogte is meestal een 30-40 m, met een diameter op borsthoogte van 0,5 tot 1,0 m. Typerend voor deze naaldboom is dat de naalden in de winter afvallen. Inlands larix is als rondhout verkrijgbaar in lengten tot 10 m, met diameters die variëren van 60-350 mm.

Houtbeschrijving

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur. Lariks vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spint in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. De groeiringen zijn zeer duidelijk te onderscheiden. Elke zone bevat licht gekleurd vroeghout en donker laathout. Op dosse gezaagd hout ontstaat hierdoor een fraaie vlamtekening terwijl kwartiers gezaagd hout een duidelijke streeptekening vertoont. Voor een naaldhoutsoort is larix vrij zwaar. Het uiterlijk en de technische eigenschappen van de larikssoorten verschillen door hun gelijke structuur en kleur zó weinig dat ze niet van elkaar zijn te onderscheiden. De voorkomende verschillen in gewicht, hardheid en het voorkomen van kwasten worden minder door de soort dan door de leeftijd en de groeiomstandigheden veroorzaakt. Doordat de kwaliteit afhankelijk is van de herkomst, dient bij gebruik van larix hierop te worden gelet. Bij onderzoek is gebleken dat gewaterd larix iets makkelijker water opneemt dan vers larix.

Bewerkbaarheid

Lariks laat zich redelijk goed zagen en schaven. Om het zachte voorjaarshout glad af te werken, is scherp gereedschap noodzakelijk. Doordat het zeer harsrijk kan zijn, kan bij het bewerken van nat hout hars aan zagen of beitels blijven kleven, waardoor moeilijkheden kunnen ontstaan. De standtijd van het gereedschap tijdens het zagen kan worden verlengd door de zaagbladen een fijne watersproei of met een in de handel verkrijgbare speciale vloeistof te geven. De kleine maar zeer harde kwasten kunnen kleine stukjes uit de beitels slaan, waardoor zogenaamde ”kralen” op het oppervlak ontstaan. Het vrij snel bot worden van beitels en zagen wordt voornamelijk door de kwasten veroorzaakt.

duurzaamheidsklasse larix

De duurzaamheidsklasse larix kan worden onderverdeeld in Kernhout Schimmels 3-4. Termieten G. Larix kan op taxus na als de beste en duurzaamste naaldhoutsoort van Europa worden beschouwd. Spint Het spint van larix is minder gevoelig voor blauw dan vurenspint en veel minder dan grenenspint. Hylotrupes G. Anobium G.

Bijzonderheden

Uit het kernhout van niet te oude stammen wordt ”Venetiaans terpentijn” gewonnen. De wateropname bij Nederlands larix na 1 uur dompeling is bij spint 1500 g/m3, bij kernhout 300 g/m3. De wateropname bij Russisch larix na 1 uur dompeling is bij spint 3000 g/m3, bij kernhout 500 g/m3. Gewaterd Russisch larix neemt makkelijker water op dan vers larix.

Toepassingen

Gezaagd larix kan voor bouwhout worden toegepast: dragende en niet-dragende constructies kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen, vrachtwagenvloeren enz. Rondhout wordt toegepast voor heipalen, afrasterpalen, steigerpalen, boompalen, masten, stutten, daksporen en boerengeriefhout. Andere toepassingen zijn waterwerken, damwand, steigers, vloeren, geluidschermen, roeiboten, spanten voor boten en molenbouw en fineer. Om het fraaie uiterlijk wordt het ook in de meubelindustrie toegepast.

Larikshout

Lariks is een houtsoort met duurzaamheidklasse lll/lV en kan onder andere toegepast worden voor waterwerken, damwand, steigers, vloeren en spanten voor boten.Rondhout wordt gebruikt boor heipalen, afrasteringpalen, steigerpalen, boompalen etc. Gezaagd Larix kan voor bouwhout worden toegepast: dragende en niet-dragende constructies kozijnen, ramen en deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen en vrachtwagenvloeren.

Oorsprong en eigenschappen

De hoogte van de bomen varieert van 30 tot 40 meter, met een diameter op borsthoogte van 0.5-1.0 meter. Typerend voor deze naaldboom is dat de naalden in de winter afvallen. Larix is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur. Voor een naaldhoutsoort is Larix vrij zwaar, Het uiterlijk en technische eigenschappen van de Larikssoorten verschillen door hun gelijke structuur en kleur zo weinig dat ze niet van elkaar zijn te onderscheiden.De oppervlakteafwerking van Lariks hout is goed, zowel met oplosmiddelhoudende- als met watergedragen verfsystemen.

Welke producten in Larix

U kunt lariks verkrijgen in lariks balken, lariks planken, lariks schaaldelen, lariks schutting planken, lariks palen, zweeds rabat lariks. Larix is een prima houtsoort te gebruiken bij lariks houtbouw voor een overkapping of veranda. Schaaldelen lariks zijn ook goed verkrijgbaar.

Lariks Hout

Larix Decidua (botanische naam) Europees larix hout heeft een volumiek massa tussen de 450 tot 700 kg per m3. Larikshout heeft een geelbruine kleur. De nerf is matig fijn. De draad van het hout is redelijk recht. Lariks en douglas zijn de laatste jaren bezig aan een opmars bezig op het gebied van tuinhout producten. larix is bijzonde geschikt gebleken als hout voor gevelbekleding, steeds vaker zien wij van hardhout discount douglas larix hout ook opduiken bij tuinhuisjes, verandas en overkappingen. Larix is te verkrijgen in lariks balken, lariks planken, lariks schaaldelen, lariks vloerdelen, lariks schutting planken, zweeds rabat lariks

Omschrijving houtsoort

Lariks, vaak geschreven als larix, word vaak verkocht onder een noemer met douglas, met andere woorden douglas lariks worden vaak gezien als één houtsoort. larix valt onder naaldhoutsoorten. De draad van Lariks is redelijk recht en is soms hard waardoor bij indroging (natuurlijk proces) het kan gaan splijten. Zoals u wel vaker ziet bij vuren en grenen kan er ook bij larix noesten en kwasten voor komen. Wij vinden Lariks of dan wel douglashout zeer geschikt als constructiehout. Vaak krijgt de duurzaamheid lariks hout een betere beoordeling dan vuren of grenen, afhankelijk van het groeigebied en uit welk onderdeel het product gezaagd wordt van de stam. Het gehele proces van duurzaamheid kan worden versterkt als dit ook nog eens Celfix verduurzaamd is. Het hout krijg dan wel een licht groene kleur, deze verdwijnt wel na verloop van tijd door weersinvloeden zoals de zon, regen en wind.

Verwerken van larikshout

Larikshout is goed te verwerken. Lariks is prima te verlijmen, als het goed kunstmatig gedroogd is, bij nat hout dient men hier speciale lijm voor te gebruiken. Bij het schroeven van larix moet je proberen niet te dicht op het uiteinde van de balke of de plank te gaan schroeven, larix is een houtsoort met een recht draad, te dicht op de kant betekend dat het hout kan gaan splijten. Wat het gehele proces natuurlijk een stuk makkelijker maakt is als u alles gaat voorboren.Larikshout kun je goed zagen en schaven. Om een net oppervlakte te krijgen is scherp gereedschap een must. In larix kunnen kleine maar zeer harde harsstukjes zitten en deze kunnen kleine delen uit beitels slaan. Als u beits-achtige producten gaat gebruiken in combinatie met larikshout kunnen er vlekken ontstaan op het hout, dit kunt u voorkomen door het hout goed te ontvetten van te voren.

Eigenschappen van lariks hout

Als men over larix of douglashout of douglas of larixhout praat dan bedoelt men in Nederland Lariks en Douglas hout uit Duitsland, Polen, Nederland of Frankrijk. Lariks en Douglas hout hebben een duurzaamheidsklasse lariks 5 (levensduur gemiddeld 7-10 jaar), Wij adviseren dan ook om deze houtsoorten boven de grond te gebruiken om de levensduur te verlengen. Douglas en lariks zijn voor naaldhoutsoorten vrij zwaar en duurzaam. Het scheur en krim effect van houtsoorten is goed te zien bij lariks of douglas bij warm weer zult u snel scheurtjes zien in het hout en bij kouder en vochtig weer zullen sommige ook weer compleet verdwijnen.Dit is een natuurlijk proces van hout. douglas lariks hout kan onbehandeld in Nederland gebruikt wordt en is populair vanwege de mooie kleur en die mooie vergrijzing van het hout. Natuurlijk is onbehandel hout milieuvriendelijker dan behandeld hout, hou hier rekening mee bij u aankopen van lariks tuinhout. lariks tuinhout wordt veel toegepast bij kapschuren en overkappingen, maar ook steeds meer bij schuttingen.

Het verschil tussen larix en Douglas hout

Het verschil tussen Lariks en Douglas hout is vrij klein. Doorgaans is douglas vers gezaagd of geschaafd iets meer rose van kleur dan larix. Lariks hout in bijvoorbeeld lariks palen of lariks vloerdelen zijn doorgaans iets geler van kleur dan douglas. Van Lariks houtbouw producten wordt gezegd dat deze iets duurzamer zijn dan douglas producten zegt men dat de duurzaamheid lariks iets beter is dan Douglas. Niet voor niets worden beide soorten vaak door elkaar verkocht. Bij hardhout discount zult u dit niet aantreffen, wij geven de persoonlijke voorkeur aan douglas hout.

Japanse Lariks

De japanse lariks komt van nature voor in het centrale deel van het Japanse eiland Honshu. De soort is in Europa veel toegepast in gebieden buiten het natuurlijke verspreidingsgebied van de Europese larix. Met deze soort kruist de japanse lariks zich soms tot de bastaard Larix eurolepis (= Larix ×marschlinsii).

siberisch lariks iets heel anders

siberisch lariks is compleet niet te vergelijken met lariks of douglas hout uit Europa. Siberisch Lariks komt uit Rusland, Mongolie en kleine gedeeltes van China. Siberisch Lariks is te herkennen aan de kleine noesten en is veel geler van kleur ten opzichte van Europees Lariks hout. Siberisch larix zie je veel als gevelbekleding in de vorm van lariks zweeds, lariks halfhouts rabat. Siberisch Lariks wordt vaak onbehandeld op uw gevel gemonteerd.

Vlonders bouwen van larix

Als u er voor kiest om een vlonder of een veranda te gaan bouwen van lariks vlonderplanken dan adviseren we de onderregels te kopen van hardhout, de balken onder de vlonder blijven lang vochtig en hardhout is hier goed tegen betstand. Bij het monteren van de lariks vlonderplanken adviseren wij een tussenruimte aan te houden tussen de en 10mm, lariks en douglas hebben de neiging om te werken in de breedte tijdens fikse temperatuurverschillen. Voor een mooi geheel en proffesionele afwerking adviseren wij altijd onze vlonderschroeven, kijk maar eens op onze webshop voor meer informatie over welke schroef het beste bij welk product past.

schaaldelen lariks en rabathout van larix

bij ons in de webshop kunt u lariks planken bestellen. Onder schaaldelen lariks, en deze douglas of lariks vlonderplank vindt u onze lariks houtbouw en lariks tuinhout artikelen.

Schuttingen

Om douglas larix toe te passen als onbehandelde planken of rabatdelen bij schuttingen heeft siberisch Lariks de voorkeur boven Middeneuropees Lariks / Douglas. Siberisch Lariks heeft een langere levensduur dan lariks douglas duurzaamheid. Tot slot is lariks iets duurzamer dan douglas, wel heeft douglas minder noesten en een warmere kleur. De verschillen zijn minimaal. lariks duurzaamheisklasse is ook altijd na te lezen via het boek houtvademecuum.

Lariks Vloerdelen

Naast het toepassen van larix in de tuin wordt dit hout lariks ook gebruikt als binnen vloer. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende lariks vloeren beschikbaar die binnens huis kunnen worden toegepast. Vaak is lariks echter een hevig werkende vloer waardoor het meestal wordt vermeden als parket vloer.

Tips

Wij adviseren lariks douglas hout altijd boven het maaiveld te monteren zodat het hout lariks of douglas altijd droog kan waaien. Gebruik bij het plaatsen van 9x9, 12x12 of 15x15 cm lariks palen bij overkappingen maken bij voorkeur onze betonpoeren als fundering. Plaats deze op een stoeptegel met beton in de grond.Voor dichte wanden van potdekselplanken van lariks douglas hout adviseren we een betonband op de bodem te plaatsen. lariks douglas duurzaamheid, de duurzaamheidsklasse lariks is klasse 5 en prima toepasbaar in de tuin, indien het niet in grondcontact komt, lariks duurzaamheisklasse 5 is namelijk niet geschikt voor grondcontact.