Kortingsweken: 20% korting op alles

Hoe maak je een vlonder met vlonderplanken van Hardhout Discount?

Het voorjaar komt er weer aan en bij menigeen begint het dan te kriebelen om weer heerlijk in de tuin aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om een vlonder te bouwen waar je een gezellige zitplek van kunt maken. Het bouwen van zo’n vlonder kan op verschillende manieren. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je een vlonder maakt met onze vlonderplanken, welke materialen en gereedschappen je nodigt, hebt om dit project tot een succes te maken.

1. Kies het juiste hout voor je vlonder

Bij Hardhout Discount adviseren we het gebruik van tropisch hardhout voor je vlonder. Tropisch hardhout is niet alleen sterk en duurzaam, maar heeft ook uitstekende verwerkingsmogelijkheden. Niet-tropische houtsoorten zijn minder bestand tegen de Nederlandse weersinvloeden en zullen minder lang meegaan. Wil je een vlonder die jarenlang meegaat? Kies dan voor tropisch hardhout.

2. Kies een dikte en breedte van de planken

De vlonderplanken die je kiest, bepalen namelijk de uitstraling én sterkte van je vlonder. De standaard breedte van vlonderplanken is 14,5 cm, maar je kunt ook kiezen voor bredere planken van 23 cm of 28 cm voor een robuuste uitstraling.

Qua dikte kun je kiezen tussen planken van 2,1 cm of 2,8 cm. De dunnere planken zijn perfect voor ‘siertoepassingen’, terwijl de dikkere planken meer geschikt zijn voor vlonders die intenser gebruikt worden.

3. Verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

Voor een succesvolle vlonderbouw heb je de juiste materialen en gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je de naast de planken, ook onderliggers hebt, een worteldoek, schroeven en onderhoudsmiddelen. Qua gereedschap heb je een waterpas, moker of rubber hamer, boormachine, hark en schap, een stanleymes en een handzaag / cirkelzaag nodig.

4. Begin met voorbereiding van de ondergrond

Voordat je begint met bouwen van je vlonder, moet je de ondergrond voorbereiden. Het is belangrijk om de grond te egaliseren, zodat de vloer stabiel komt te liggen. Gebruik een hark en schop om de ondergrond vlak te maken. Als de vlonder meer dan 50 cm boven de grond komt, is het niet nodig om de ondergrond te egaliseren, maar het maakt het wel makkelijker.

Leg worteldoek neer om onkruidgroei onder de vlonder te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je vlonder netjes blijft en voorkomt dat er ongewenste plantengroei ontstaat.

5. Zet de onderliggers en piketpalen

Na het voorbereiden van de ondergrond is het tijd om de onderliggers en piketpalen te plaatsen. De onderliggers komen haaks op de vlonderplanken en bepalen dus de richting van je vlonder.

Begin met het plaatsen van de eerste onderligger en zet deze waterpas. Plaats vervolgens de piketpalen aan beide zijden van de onderligger en sla ze in de grond. Zorg ervoor dat de onderliggers gelijkmatig en stevig op hun plaats zitten.

6. Monteer de vlonderplanken

Nu komt het leukste deel: het monteren van de vlonderplanken! Bij Hardhout Discount bieden we vlonderplanken mét en zónder kliksysteem aan:

  • Met kliksysteem: Deze planken zijn eenvoudig te monteren, omdat de schroeven uit het zicht zijn. Het kliksysteem zorgt voor de juiste tussenruimte tussen de planken.
  • Zonder kliksysteem: Hierbij worden de schroeven zichtbaar en worden de planken direct op de onderliggers geschroefd.

 

Bij het monteren van de vlonderplanken is het belangrijk om ze goed aan de onderliggers vast te maken. Zorg ervoor dat de uiteinden van de planken stevig worden ingeklemd, zodat ze niet kunnen verschuiven of uit elkaar lopen.

7. Afwerking en genieten maar

Zorg ervoor dat de vlonder aan alle vier de zijden goed wordt ingeklemd. Dit voorkomt dat het hout gaat vervormen door temperatuur- en vochtveranderingen. Bij de afwerking kun je kiezen voor een randafwerking van hout, beton of muur.

 

Kortom, in principe is het bouwen van een vlonder een vrij eenvoudig project. Mits je de juiste materialen en gereedschappen hebt én de rust neemt om de stappen zorgvuldig te kiezen. Geniet jij binnenkort van een zelfgemaakte, prachtige vlonder?

Tags voor dit artikel: